slider_image
Terug in de tijd
01-04-2014 13:50

Terug in de tijd

 

Rond 1900 schreef Anatole France dat in Frankrijk iedereen voor de wet gelijk was: het was voor armen én rijken verboden onder bruggen te slapen, op straat te bedelen en brood te stelen.

In diezelfde tijd gaf de eerste leider van de Nederlandse arbeidersbeweging, Domela Nieuwenhuis, een tijdschrift uit genaamd ‘Recht voor Allen’.

Sinds die tijd is er wel wat veranderd, leek het. In verdragen is vastgelegd dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en op toegang tot de rechter: artikel 6 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, artikel 47 van het Handvest van de Europese Unie. Zelfs de Grondwet geeft in artikel 17 en 18 aan dat iedereen toegang heeft tot de rechter en dat er een recht is op rechtsbijstand voor minder draagkrachtigen, oftewel voor arme mensen.

Zo is er een wet op de rechtsbijstand gekomen, zodat mensen die over onvoldoende middelen beschikken toch rechtshulp kunnen krijgen, hun recht niet alleen in theorie maar ook in de praktijk kunnen halen. In sommige gevallen is de tussenkomst van een advocaat nog steeds verplicht, in andere is het niet verplicht, maar is enige ondersteuning van iemand die de taal van de rechter spreekt toch wel handig.

Deze rechtshulp wil de regering beperken. Er wordt bezuinigd op rechtshulp. De eigen bijdragen worden verhoogd. In familiezaken is de laagste eigen bijdrage, voor mensen met een inkomen op minimumniveau € 340,00. Dan wordt rechtshulp onbetaalbaar. Kennelijk hoeven arme mensen geen echtscheiding meer, zoals ze dat rond 1900 ook niet konden betalen.

En het is voor de regering natuurlijk ook makkelijk dat u niet meer naar de rechter kunt stappen als uw uitkering ten onrechte wordt gekort, omdat u het niet kunt betalen. Als niemand klaagt bij de rechter gaat alles toch perfect?

 

We zijn dus effectief terug in de tijd, er moet weer gestreden worden voor recht voor allen.

<< April 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Wat doen we?

Ons kantoor is gespecialiseerd in wat wel wordt genoemd de sociale rechtshulp. Dat omvat onder andere het personen en ...

lees meer...

Wie zijn wij?

Advocatenkantoor Klein Hesselink is mr H. Klein Hesselink..

lees meer...