slider_image
Taaleis en bijstand: art. 18b Participatiewet
16-02-2016 9:30

Taaleis en bijstand: artikel 18b Participatiewet.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die het waarschijnlijk niet kunnen lezen; dat is lastig. Als U het wel kunt lezen zult U er voor U zelf weinig aan hebben; misschien kent U iemand die onvoldoende Nederlands kent en die daardoor in de problemen kan komen.

Sinds 1 januari 2016 moet iedereen die een bijstanduitkering aanvraagt zo nodig bewijzen dat hij genoeg Nederlands spreekt. Vanaf 1 juli gaat die eis ook gelden voor wie al een uitkering heeft.

De taaleis in de Participatiewet is ingevoerd.

Op zich konden gemeenten altijd al aan uitkeringsgerechtigden de verplichting opleggen scholing te volgen om aldus de kansen op werk te vergroten.  Dat kunnen gemeenten nog steeds. In dat opzicht is er niets nieuws onder de zon.

Het verschil is echter dat sinds 1 januari 2016 artikel 18b van de participatiewet de gemeente opdraagt de bijstandsuitkering te verlagen, of zelfs stop te zetten, indien iemand onvoldoende Nederlands spreekt, ongeacht de vraag of dat iets te maken heeft met de kansen op werk.

Wie niet genoeg Nederlands spreekt krijgt gewoon geen uitkering, dat is een beetje het idee.

Vermoedt de gemeente dat iemand te weinig Nederlands kent dan moet die persoon een taaltest afleggen en indien het resultaat onvoldoende is, dan wordt de uitkering verlaagd. Zodra iemand laat zien dat hij genoeg Nederlands spreekt dan wordt de korting ongedaan gemaakt; nadeel is wel dat de betrokkene, wiens uitkering verlaagd is, op eigen kosten een taalcursus moet bekostigen. Het motto van de regering lijkt te zijn: leuker kunnen we het niet maken, gekker wel.

Wordt de soep zo heet gegeten? De eerste berichten uit de media lijken aan te geven dat gemeenten niet staan te popelen om deze regeling toe te passen.

Wie toch tegen de taaleis op grond van artikel 18b aanloopt (dus niet een scholingseis in het kader van een project/traject van arbeidsinschakeling, zie daarvoor het PS hieronder) doet er goed aan bezwaar te maken te maken tegen het besluit tot korting van de uitkering. De kans is groot dat de wettelijke regeling in strijd is met het discriminatieverbod en diverse Europese richtlijnen.

PS

Zoals gezegd heeft het bovenstaande geen betrekking op bijvoorbeeld scholingsopdrachten in het kader van een arbeidsintegratieproject; die projecten moeten echter wel ten minste maatwerk zijn. De taken die de gemeente oplegt aan de bijstandsgerechtigde moeten in diens specifieke situatie op zijn minst in redelijke verhouding staan tot de gestelde doelen.

Denkt U dat geen sprake is van zulk maatwerk dan kan bezwaar maken een goed idee zijn.

<< February 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Wat doen we?

Ons kantoor is gespecialiseerd in wat wel wordt genoemd de sociale rechtshulp. Dat omvat onder andere het personen en ...

lees meer...

Wie zijn wij?

Advocatenkantoor Klein Hesselink is mr H. Klein Hesselink..

lees meer...